Vad händer just nu i forumet? Topp 20    Aktiva ämnen  Aktiva ämnen   Visa lista på alla användare Användare   Sök Sök    Hjälp  Hjälp
   Registrering  Registrering    Logga in  Logga in
Internationellt
 SBGFs forum: Internationellt
Rubrik Ämne: NO 2014 Svempa - Krausser vid 5-9 SkickaSkicka
Författare
Meddelande << Föregående ämne | Nästa ämne >>
Svempa
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 26 apr 2004
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 825
Skickat: 24 apr 2014 kl 00:16 | IP loggad Citera Svempa

Första ronden blev en skön match av typen "jag var aldrig orolig" för min del. I början gnällde gnhelmut efter ungefär varje kast. Jag bestämde då för att hålla klaffkäften vad som än händer, en sån typ brukar ju aldrig kunna se det komiska i slumpens underfundiga humor. Efter 3-0 till mig kom någon åt en knapp märkt Tysk ångvält och det blev lugnt och tyst vid brädet. Detta höll i sig obehagligt länge, nära nog till 5-13.



I detta vackra lugnet efter stormen-läge ligger vit under med 5-9 till 17 och har kuben på 2.
Är det rekub och är det tag om vit rekubar?

Svempa
Topp Se Svempa's Profil Sök efter andra inlägg av Svempa
 
Konrad
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 15 okt 2007
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 506
Skickat: 24 apr 2014 kl 10:04 | IP loggad Citera Konrad

Kub och tag


__________________
You have to make the wrong move at the right moment!
Topp Se Konrad's Profil Sök efter andra inlägg av Konrad
 
The_Dragon
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 24 okt 2006
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 272
Skickat: 24 apr 2014 kl 13:26 | IP loggad Citera The_Dragon

Konrad skrev:
Kub och tag


+1
Topp Se The_Dragon's Profil Sök efter andra inlägg av The_Dragon
 
TobbeZeta
Vana användare
Vana användare


Registrerade sig: 04 okt 2006
Inloggad: Nej
Inlägg: 494
Skickat: 24 apr 2014 kl 14:31 | IP loggad Citera TobbeZeta

Rekuben känns klar och jag skulle nog droppat som svart.
Topp Se TobbeZeta's Profil Sök efter andra inlägg av TobbeZeta
 
DrDägge
Senioranvändare
Senioranvändare
Avatar
Dr

Registrerade sig: 25 apr 2004
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 2982
Skickat: 24 apr 2014 kl 21:30 | IP loggad Citera DrDägge

Det var länge sedan jag spelade en ställning med 13 av och två på vall som ovan. Roberto hade en skum tumregel som sa något i stil med att man kubar som vit när man har 10 mindre gubbar av än svart, dvs. efter att vit tagit av tre stenar. Och då bör det förstås vara kub ovan. Jag hade nog kubat tidigare, de finns de som underskattar svarts vinstchanser i dylika ställningar. Svart borde ha ett tag om vit kubar i ställningen.

Lasse
Topp Se DrDägge's Profil Sök efter andra inlägg av DrDägge Besök DrDägge's Hemsida
 
Nirk Lars
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 16 sep 2007
Land: Swaziland
Inloggad: Nej
Inlägg: 915
Skickat: 25 apr 2014 kl 17:49 | IP loggad Citera Nirk Lars

Bra referensställning som jag ska försöka lägga på minnet när du presenterat
facit.

Jag har faktiskt ingen aning hur man ska komma till rätt svar här utan att
bläddra i minnets referensbibliotek. Tyvärr är det dåligt organiserat.

Vits effektiva pipcount är ju relativt lätt att räkna ut: 41 + 8.5 = 49.5 (med
två puckar på varje punkt är det 10 skräppips så man får dra av lite när det
bara är en på 1-punkten.

Svarts är svårare att beräkna. Om vit hade gått ut med alla sina puckar skulle
jag - om jag minns Svempas tvåbrickorsformel rätt - gissa att den är 53.5.

Ur ren racesynpunkt ser det således ut att vara ett enkelt tag. Svårigheten är
att bedöma hur lidande svart blir av att vila och väga det mot hur ofta svart
träffar vit. Här har jag inget bra svar. Jag förmodar att majoriteten har rätt
och att det är kub/tag.

En följdfråga: Vad är rätt beslut om vit har täckt även på ettpunkten?
Topp Se Nirk Lars's Profil Sök efter andra inlägg av Nirk Lars
 
Nirk Lars
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 16 sep 2007
Land: Swaziland
Inloggad: Nej
Inlägg: 915
Skickat: 25 apr 2014 kl 21:09 | IP loggad Citera Nirk Lars

Nu ser jag att svaret på min följdfråga faktiskt besvaras av Dr Dägge genom
Robertos tumregel. Då återstår ju å se om tumregeln funkar även här.
Topp Se Nirk Lars's Profil Sök efter andra inlägg av Nirk Lars
 
Svempa
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 26 apr 2004
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 825
Skickat: 26 apr 2014 kl 13:24 | IP loggad Citera Svempa

Nirk Lars skrev:
Bra referensställning som jag ska försöka lägga på minnet när du presenterat
facit.
...
En följdfråga: Vad är rätt beslut om vit har täckt även på ettpunkten?


Roberties tumregel som Lasse nämnde funkar fortfarande väldigt bra som vägledning; rekub-tag med stängt bo när man har 5 fler kvar att plocka av per motståndarbricka på vall. Så jag kände mig rätt säker på kuben här, men inte helt säker på taget. Och jag undrade också om det här är bättre eller sämre än när ettpunkten är stängd. Det här kändes aningen bättre tyckte jag.

Facit säger så här:
Svart har 27% vinstchans och det är knapp ej rekub i moneygame, däremot knapp kub från mitten. En bra referensställning för rekub-tag är om du stänger ettpunkten som vi var inne på; svarts vinstchans är då 25%. Blev lite förvånad att min ställning är sämre. Robertie funkar perfekt med 10-brickorsboet i vilket fall.

I matchställningen har svart lite högre taggräns än i moneygame, ca 27% cubeless, och det är klar rekub och ganska marginellt tag. Det beror nog mycket på att när svart tar får han sällan något bra läge för att skicka 8:an. Men Helmut droppade och vi slapp se den otäckingen.

Svempa



Topp Se Svempa's Profil Sök efter andra inlägg av Svempa
 
DrDägge
Senioranvändare
Senioranvändare
Avatar
Dr

Registrerade sig: 25 apr 2004
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 2982
Skickat: 27 apr 2014 kl 22:09 | IP loggad Citera DrDägge

Bra analys Dr Svempa MEN du valde att inte bemöta min
insinuation, "Du hade kub tidigare..."

Lasse
Topp Se DrDägge's Profil Sök efter andra inlägg av DrDägge Besök DrDägge's Hemsida
 
Svempa
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 26 apr 2004
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 825
Skickat: 27 apr 2014 kl 23:55 | IP loggad Citera Svempa

DrDägge skrev:
Bra analys Dr Svempa MEN du valde att inte
bemöta min
insinuation, "Du hade kub tidigare..."

Lasse


Ah ledsen, ok: kastet före hade jag två av, stängt bo med
extrabricka på fempunkten. Lustigt nog tänkte jag på exakt
den sekvensen som kom när jag bestämde mig för att vänta!
Och facit ger mig bara 68-32 i vinstchans där och tycker
också det är bättre att hålla i.

Svempa
Topp Se Svempa's Profil Sök efter andra inlägg av Svempa
 
Svempa
Vana användare
Vana användare
Avatar

Registrerade sig: 26 apr 2004
Land: Sverige
Inloggad: Nej
Inlägg: 825
Skickat: 28 apr 2014 kl 09:08 | IP loggad Citera Svempa

Så här alltså:



Så pass nära att det förmodligen är lite bättre att rekuba, vem vet han kanske droppar trots allt även om min känsla var att han slurpar som en gam.

Svempa
Topp Se Svempa's Profil Sök efter andra inlägg av Svempa
 

Om du vill skicka ett svarsinlägg i detta ämne måste du först logga in
Om du inte redan är registrerad måste du först registrera

  SkickaSkicka
Utskriftsvänlig version Utskriftsvänlig version

Hoppa till:
Du kan inte skicka nya ämnen i detta forum
Du kan inte svara på ämnen i detta forum
Du kan inte radera dina inlägg i detta forum
Du kan inte redigera dina inlägg i detta forum
Du kan inte skapa omröstningar i detta forum
Du kan inte rösta i omröstningar i detta forum

Powered by Web Wiz Forums version 7.7a
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide